Realistic self defense academy

Wing Tshung is een zeer effectieve zelfverdediging kunst.

De Wing Tshun technieken zijn zo direct en simpel mogelijk gehouden.

Bij Wing Tshun gaan we er van uit dat een tegenstander sterker kan zijn dan wij zelf zijn. Daarom proberen we geen krachtsbotsingen in de vorm van harde blokken te krijgen maar in plaats daarvan proberen we vloeiend mee te geven en de tegenstander zijn/haar kracht te laten ontladen. We proberen als het ware zijn of haar kracht in het niets te laten vallen. Bij een gevecht op straat zijn er geen regels, geen beschermende kleding en geen scheidsrechters. Het gaat er niet om zo veel mogelijk punten te scoren door iemand op een weinig schadelijke plek te raken of een bepaald aantal rondes van een vaststaande tijd vol te houden. Het gaat er om jezelf te beschermen en het liefst ongeschonden uit de strijd te komen. Hoe langer een gevecht duurt, des te groter het risico voor jezelf. Een gevecht moet dus binnen enkele seconden weer over zijn. Tegenwoordig hebben mensen vaak een druk leven en niet veel tijd om aan het beoefenen van een sport te besteden.

Dit maakt Wing Tshun erg geschikt voor de moderne mens, omdat er geen grote ruimte voor nodig is, zelfs achter je pc kan je de bewegingen van wingtshung oefenen.

Bij Wing Tshung draait het om het kunnen toepassen van een aantal basis principes en technieken. Binnen Wing Tshun zijn er vier basis principes, vier kracht principes, zes afstanden en vier vormen. De basis en kracht principes zijn theorie, maar met het beoefen van Wing Tshun leert men de principes ook fysiek te “voelen”. Dit gebeurt in de “Chi Sao” oefeningen, een vorm van gevoels training. Chi Sao is bedoeld om de reflexen van de Wing Tshun beoefenaar sneller te maken. De zes afstanden geven de afstand aan waarop het gevecht plaats vindt. De afstand kan natuurlijk veranderen in een gevecht. De vier vormen zijn de bouwstenen van het Wing Tshun systeem. In de vormen oefent men de technieken zonder tegenstander.